19 ÉVES KAJAKOS ÜL KOZÁK DANUTA HELYÉRE

Kajak-kenu 2019.07.18.
Gazsó Dorka indulása biztossá vált a Szeged-i VB-n

Gazsó Dorka indulása biztossá vált a Szeged-i VB-n, a kajak négyes tagjaként!

Olimpiai kvalifikációs világbajnokság következik, hat kvóta megszerzése a cél, ezért is kötötte ki a szövetség, hogy aki kettesben indul, az nem ülhet be a négyes hajóba. A londoni és a riói aranynégyest erősítő Kozák helyét így a 19 éves Gazsó foglalhatja el - írja az SzPress Hírszolgálat.

Gazsó a juniorok között már öt világbajnoki aranyéremnél jár, de van U23-as világbajnoki címe is. 

„Hat évesen szálltam először vízre, előtte és egy ideig a kajakozás mellett a zenélés, a balett, a kosárlabda és az úszás között csapongtam, amíg a KSI szakosztályának megnyerő közössége be nem szippantott és mindmáig magához kötött. Szigeti Viktória volt a nevelőedzőm, viszonylag minden simán ment, beálltam a sorba, nem voltam hisztis, azt viszont már nem mondhatom el, hogy a csoportban én voltam a szorgalom mintaképe. A stresszes idők akkor következtek, amikor Gintl Andrea csoportjába kerültem, aki kemény következetességgel járatta csúcsra a versenyzőit. Nála soha nem volt pardon. Néha már úgy tűnt, hogy egy motorral is áthajtana rajtunk, csak hogy kipréselje belőlünk a maximumot. A szigornak viszont meg is volt az eredménye" – nyilatkozta a mindig mosolygós Gazsó Dorka.

Nem tud, vagy inkább nem akar megnevezni egyetlen sportágán belüli példaképet, de minden olyan nagytudású versenyzőre felnéz, aki szívét-lelkét beleadva küzd meg a sikerekért.

Tavaly szeptemberben tért át a napi két edzésre, azóta éli át és érzi a saját bőrén, hogy mit is jelent valójában a teljes odaadás. Tehetségesnek mondják, jó versenyzői erényekkel ajándékozta meg a sors, erejének és robbanékonyságának köszönhetően illesztették rá a „Dinamit" becenevet. Leszorított karokkal, a férfi versenyzőkre jellemző stílusban hasít a vizen, az 500-as táv közben az utazósebessége szinte páratlanul gyors, a hajráján viszont még van javítani valója.

A két idei válogatóversenye, egy gyengébb és egy biztató között leérettségizett, ősztől pedig az ELTE edzői szakán szeretné folytatni a tanulmányait. Nem akar elsietett döntést hozni, de most úgy érzi, hogy egyszer majd fiatal versenyzőket tanítva is sikeres lehet.

„Egyelőre a világbajnoki felkészülésem mindent felülír, olyan lehetőséget kaptam, amit csak halálkomolyan lehet venni – folytatta Dorka, akinek Morócz István a mostani edzője. – Olyan négyesben versenyezhetek, amelynek minden tagja nálam jóval többet tett már le az asztalra. Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa bajnok, Medveczky Erika öt vb-arannyal büszkélkedhet, de Bodonyi Dóra sem maradt vb- és Eb-címek nélkül. Nincs drukk bennem, megtanultam az évek során, hogy milyen érzés újoncként nagyobbak és tapasztaltabbak ellen versenyezni. Serdülőként csatáztam az ifikkel, 15 évesen álltam ki a 18 évesek ellen, és nem vallottam kudarcot. Szeretnék egyszer olimpikon is lenni, de nem fogok elkeseredni, ha a versenyek versenye kimarad az életemből. Számomra az élsport egyet jelent az örömkajakozással, és szerintem addig jó, amíg ez így is marad" – mondta befejezésül a női négyes újonca.

Forrás: Origo

Eredeti cikk ITT.

Fotók
Videók

Ajánló

Csütörtökön megkezdte szereplését a magyar kajak-kenu válogatott Tokióban, az előolimpián. Bár a mieink közül többen két hetes pihenő után érkeztek, és az időeltolódás utáni átállás is sokakat megviselt, a csapat szereplésére eddig mégsem lehet panasz, hiszen minden magyar egység bejutott a középfutamba.
VB. válogató verseny volt hétvégén Tokajban. Az októberben, Kínában megrendezésre kerülő világbajnokságra három kajakosunk utazhat. Vékassy Bendegúz, Redl András, és Kőhalmi Emese váltott repülőjegyet!
Az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon Kőhalmi Emese három olimpiai versenyszámban is aranyérmet nyert, ami után edzőjével, Gintl Andreával beszélgettünk tanítványáról, a tornáról, a legnagyobb hazai riválisról és az egyre közelebb lévő felnőtt mezőnyről.
Gazsó Dorka VILÁGBAJNOK K4 500 méteren
Minden versenyen történik valami váratlan, a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság sem kivétel ez alól!