2019 Budapest Európa Sportfővárosa

Központ 2019.02.18.
„A Sportfőváros cím mindannyiunk számára nagy lehetőség” A KSI SE. nagy örömmel csatlakozik a „2019 Budapest Európa Sportfővárosa” rendezvénysorozathoz. Az elkövetkező hónapokban a KSI-vel is találkozhattok a rendezvényeken.

Köszöntő

„A Sportfőváros cím mindannyiunk számára nagy lehetőség”

A 2019-es év a sport ünnepe lesz Budapesten. Azzal, hogy elnyertük az Európa Sportfővárosa címet lehetőséget is kaptunk arra, hogy minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kapjon nálunk a sport és ennek köszönhetően a városban élőket nap, mint nap arra ösztönözhessük, hogy életük szerves részévé váljon a mozgás, ami révén egészségesebbek, boldogabbak, kitartóbbak, illetve aktívabbak lehetnek a jövőben.

Ezek a törekvéseink tökéletesen összecsengenek az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége (European Capitals of Sports Association – ACES) hitvallásával, amelynek öt célkitűzése a testmozgás élvezete, a teljesítményre törekvés, a közösségi érzés, a tisztességes játék szabályainak elsajátítása, illetve az egészség javítása köré épül.  Az 1999-ben Milánóban alapított, non-profit módon működő ACES a kezdetektől fogva feladatának tekintette az európai sport fejlődésének előremozdítását. Ennek érdekében hirdette meg az Európa Sportfővárosa (European Capital of Sport) cím elnyerését célzó pályázatát, amelyet minden évben egy, legalább 500.000 fős lakossággal rendelkező metropolisz, vagy egy ország fővárosa nyerhet el. A Sportfőváros elismerést mindig csak olyan városnak ítélik oda, amely bebizonyította a sport támogatása iránti elkötelezettségét az ACES öt célkitűzésével összhangban, és nem utolsósorban újító jellegű helyi önkormányzati sportpolitikát folytat. Mi érdemessé váltunk a szemükben erre, és szeretnénk ezt a bizalmat minél jobban meg is szolgálni.

Azt gondolom, hogy az Európa Sportfővárosa cím elnyerése annak a közös munkának is az elismerése, amit Budapesten az elmúlt nyolc évben megvalósítottunk, miután a sportot hivatalosan is stratégiai ágazattá emeltük. Ennek a területnek a fejlesztése, a sportolás ösztönzése, az ehhez szükséges infrastruktúra szélesítése és a szakmai programok bővítése kiemelt fókuszt kapott a városirányítás részéről.  Így a pályázatban bátran vállalatuk, hogy a város olyan programokat fog kínálni, amelyeket a lakosok magukénak érezhetnek, illetve a készségeiknek, képességeiknek megfelelően azokon szabadon, ingyenesen részt is vehetnek.

Kérem a budapestieket, hogy csatlakozzanak ehhez a programsorozathoz, és ha mindenki legalább egy sportot kipróbál 2019-ben, akkor egy év múlva nem csupán büszkén adhatjuk tovább a stafétát, hanem azt is kijelenthetjük, hogy miénk Európa legsportosabb fővárosa.

Bízom benne, hogy ez a cél mindannyiunk számára motiváló, aminek eredményeképpen minél többekkel találkozhatom majd az év 365 sporteseményének egyikén az elkövetkező hónapokban.

 

dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra
Budapest humán főpolgármester-helyettese

Fotók
Videók

Ajánló

Dömötör Zoltán temetése, 2019 december 10.-én, 14 óra 30 perckor, a Farkasréti temetőben lesz.
Gyűjtést szervez a KSI SE az ÁRVA LELKEK ÁLLATVÉDŐ EGYESÜLETNEK!
Újabb óriási veszteség érte a KSI-t, vízilabda-szakosztályunkat és egyben a magyar vízilabdát is.
Fájdalommal tudatjuk, hogy Dr Szívós István, életének 72. évben elhunyt. Búcsúztatása 2019 november 26.-án, a Farkasréti temetőben lesz. A KSI SE., a Semmelweis Egyetem, és a Ferencváros Sport Klub mellett saját halottjának tekinti szakosztályvezetőjét. " Nem múlnak ők el kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula)
Életének 72. évében elhunyt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, az FTC egykori klasszis vízilabdázója, a KSI SE Vízilabda szakosztályának vezetője.