Csupa pisztoly, beszélgetés Pál-Plichta Györgyi szakosztályvezetőnkkel

Sportlövészet 2018.10.02.
A KSI SE pisztolyos triója ‒ Egri Viktória, Komáromi Krisztina Panna és Fábián Sára Ráhel ‒ bronzéremmel zárta a csangvoni junior-világbajnokság csapatversenyét, sőt a leányok a nemrégiben megrendezett országos bajnokságon a legjobbnak bizonyultak. A sikerről és a sportiskolások sportlövő szakosztályáról a vezetőedzőt, Pál-Plichta Györgyit kérdeztük.

 „Az 1997-es megalakulásunktól kezdve azért dolgoztunk, hogy mi legyünk az ország legeredményesebb pisztolyos utánpótlás-nevelő szakosztálya. Négy év alatt sikerült elérni ezt a célt. Azóta határ a csillagos ég”‒ áll a KSI SE sportlövő szakosztályának honlapján, ami legutóbb, a Fehér úton megrendezett országos bajnokságon is igazolást nyert. A 20 éves Egri Viktória, a 17 éves Komáromi Krisztina Panna és a 16 éves Fábián Sára Ráhel alkotta trió ugyanis azután, hogy bronzérmet szerzett a csangvoni junior-világbajnokság sportpisztolyos számának csapatversenyében, a Fehér úti viadalon a juniorok mezőnyében a dobogó legfelső fokára állhatott. Sőt, a leányok egyéniben is uralták a pódiumot. A juniorok egyéni 25 méteres sportpisztolyos számában Egri szerezte meg az első helyet, Fábiánt és Komáromit megelőzve. Az ifjúságiak között szintén „KSI-s” siker született: Komáromi az első, Fábián a második, a szintén sportiskolás Kovács Tamara Mónika pedig a harmadik lett.

Pál-Plichta Györgyi, a KSI szakosztályvezetője, mindenekelőtt a létszámról beszél.

„Hatvanöt-hetven gyerekkel foglalkozunk jelenleg. Az utánpótlás-nevelés alapja a kiválasztás. Ez legtöbbször toborzások alkalmával valósul meg, de vannak partneriskoláink, ahonnan érkeznek hozzánk fiatalok. A legkisebbek, a kezdők egy csoportban készülnek, majd az idő előrehaladtával feljebb kerülnek a haladók közé. Akinek megvan a kilences átlaga légfegyverrel, már tűzfegyverrel is lőhet.”

A szakosztályvezető a női szakág eredményességét emeli ki, ugyanakkor bizakodva hozzáteszi: csak jelenleg sikeresebb, mint a másik nemé.

„Sok ügyes, tehetséges lány versenyzik nálunk, akik az egyesületen belül az edzéseken, versenyeken is hajtják, húzzák egymást. Egri Viktória, Komáromi Krisztina Panna és Fábián Sára Ráhel kiemelkedik a mezőnyből, de az ő triójuk is csak egy éve dolgozik együtt. Az alapemberünk Viki volt, aki már két éve, a riói olimpián is részt vett. Mellé csatlakozott a másik két lány, akik újoncként mérették meg magukat Csangvonban. Számukra ez volt az első világverseny, de nem illetődtek meg: mindketten egyéni csúcsot lőve zárták a vébét. Azt gondolom, ez óriási siker, ahogy a csapatban szerzett bronzérem is. Nagyon büszke vagy rájuk!”

Az utanpotlassport.hu cikke

Fotók
Videók

Ajánló

Hétvégén rendezte meg a Magyar Sportlövők Szövetsége a 2019. évi 10 méteres országos bajnokságot, mely egyben az EB válogatás utolsó fordulója is volt.
A hétvégén rendezték meg a Budapest Bajnokságot, ami a junioroknak és a felnőttek EB válogató is volt. Szakosztályunk lány versenyzői mindegyik korcsoport aranyérmét megnyerték!
Százhalombattán rendezték meg az év első versenyét sportlövőink számára, amely a márciusi eszéki légfegyveres EB első válogatója volt. Szombaton a junior lányok és nők léptek először lőállásba. Fábián Sára a juniorok versenyét nyerte, míg Komáromi Panni a harmadik, Kókai Réka a negyedik helyen végzett.
A Jövünk utánpótlás magazin készített interjút Egri Viktóriával.
Hétvégén, Szekszárdon rendezte meg a magyar szövetség a Hungarian Open elnevezésű nemzetközi versenyt, amelyen 13 ország válogatottjai mellett a legjobb magyar lövők is lőállásba álltak. A KSI 10 versenyzővel vett részt a legrangosabb hazai eseményen.