Dr. Vannai Judit új könyvvel jelentkezik!

Központ 2019.08.20.
A KSI volt sportorvosának könyve előrendelhető, a sportorvos.hu weboldalon.

GYERMEKSPORT KÖNYV ELŐRENDELÉSI AKCIÓ - 10% KEDVEZMÉNY

GYERMEKSPORT (szerző: Dr. Vannai Judit) - Fizikai aktivitás a megszületéstől a felnőtté válásig 
könyve 2019 szeptember végén jelenik meg, 
MÁR 10%-OS KEDVEZMÉNNYEL ELŐRENDELHETŐ!
Akik egyszerre nagyobb - 10 db feletti - mennyiséget rendelnek meg a könyvből, 10 %-os további kedvezményt kapnak!

Megrendelni a konyv@sportorvos.hu e-mail címen szállítási- és számlázási cím valamint telefonos elérhetőség megadásával lehet! Ára 5.000,- Ft/db - 10-os előrendelési kedvezmény (2019.09.15-ig) + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár. 

A könyv a gyermekek mindennapi fizikai aktivitásának, sporttevékenységének kérdéseivel foglalkozik. 

Egyrészt azokat a sport iránt érdeklődő, felelősségteljesen gondolkodó szülőket kívánja megszólítani, akiket elsősorban az a cél vezérel, hogy gyermekeiknek megmutassák a mozgás örömét, aktív életmódra neveljék őket, és a sport által segítséget nyújtsanak az egészségük megőrzéséhez.

Megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 5.000,- Ft/db – 10 % (ELŐRENDELÉSI KEDVEZMÉNY 2019.09.15-ig) + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön).

Szól továbbá azokhoz az iskolai pedagógusokhoz, egyesületi nevelő edzőkhöz, akiknek különösen nagy a felelősségük, mert ők az elsők, akik szervezett keretek között foglalkoznak az apróságokkal. Feladataik szerteágazóak, hiszen túl azon, hogy meg kell szerettetniük a gyerekekkel a sportmozgásokat, és szilárdan meg kell alapozniuk motoros képességeiket, fel kell ismerniük a tehetségeket, és a kicsiket a számukra örömöt és sikereket jelentő sportágak felé kell irányítaniuk.

A könyv szól azoknak az utánpótláskorú versenysportolókkal foglalkozó sportszakembereknek is, akiknek fő feladata a gyermekek sportspecifikus felkészítése, a lemorzsolódás megelőzése és az eredményes szereplés elérése.

Ajánlom a könyvet azoknak a sportorvos, gyermekorvos kollégáknak, akiket a szülők gyakran keresnek meg olyan egészségügyi kérdésekkel, amelyek a sportágválasztással, a sportalkalmassággal és a sportsérülésekkel kapcsolatosak. Külön fejezetet szántam a gyermekkor leggyakoribb krónikus betegségeiben szenvedők sportolási lehetőségeinek tárgyalására, mert számukra a sport nemcsak az egészségmegőrzés, hanem a szociális integráció eszköze is.

Reményeim szerint találok olvasókat azok között az érdeklődő utánpótlás-sportolók között is, akikkel szerencsére egyre nagyobb számban találkozom. Ők azok, akik tudatosan készülnek a sportolói pályára, akikben kérdések sora fogalmazódik meg arra vonatkozóan, milyen eszközökkel javíthatnának az eredményeiken, hogyan őrizhetik meg egészségüket, és hogyan juthatnak közelebb céljaik eléréséhez.

Tapasztalatom szerint ma Magyarországon a sportegészségügy és a sporttudomány élesen elhatárolódik egymástól, és egyelőre igény sem mutatkozik arra, hogy a két terület szakemberei a tudásukat, tapasztalataikat napi szinten megosszák egymással. Nagyon kevés az olyan fórum, ahol a felkészítésben részt vevő edzők, sportszakemberek, sportorvosok párbeszédet folytathatnának. Hogy ez miért alakult így, arra magam sem tudok válaszolni, de nagy problémának érzem, ha éppen csak azt felejtjük el, hogy a célunk közös. A cél nem csupán a fiatal versenysportolók karrierjének egyengetése, de a mai fiatal nemzedék egészséges életmódra nevelése és az egészséges felnőttkor megalapozása is. Ezért írásomban magam próbáltam meg integrálni e két tudományterületet. Tagadhatatlan, hogy orvosként az egészségügyi kérdésekre nagyobb hangsúlyt helyeztem, de fontosnak éreztem, hogy ismeretterjesztési célzattal érintsem a sport élettani alapjait, a felkészülés aspektusait és az eredményesség kérdését is. Ez utóbbiak részletes és tudományos megközelítését azonban az adott területek szaktekintélyeire bízom, és írásaikat jó szívvel ajánlom. Nem törekedtem a szabadidős aktivitás és a versenysport merev szétválasztására, hiszen a gyermekkorban ezek határai számos általam tárgyalt kérdésben még elmosódnak.

A fejezetek megírásakor igyekeztem a tudomány legfrissebb nemzetközi eredményeire támaszkodni, de ahol nem állt rendelkezésemre elég adat vagy egyértelmű állásfoglalás, ott a saját tapasztalataimnak, véleményemnek is hangot adtam. RENDELJE MEG és olvassa el a könyvet! (Vannai Judit előszava)

Tartalomjegyzék:

  • A GYERMEKEK NÖVEKEDÉSE, FEJLŐDÉSE, ÉRÉSE (a gyermekkor szakaszai, a naptári és a biológiai életkor fogalma, az alapvető testméretek a gyakorlatban, a növekedési ütem meghatározása; a növekedési ütem jelentősége; a korán és későn érő gyermek; a várható felnőttkori testmagasság becslése; testösszetétel
  • A GYERMEKEK MOZGÁSFEJLŐDÉSE(a magzati kor, a csecsemő- és kisdedkor mozgásfejlődése; mozgásfejlődés a gyermekkorban, a serdülőkorban; a mozgásfejlődést és a fizikai aktivitást befolyásoló tényezők)
  • MOTOROS KÉPESSÉGEK A SPORTBAN (a kondicionális képességek fejlődése, fejleszthetősége; az állóképesség,az erő; gyorsaság és agilitás; hajlékonyság vagy túlzott ízületi mozgékonyság; a koordinációs képességek fejlődése, fejleszthetősége)
  • A SZERVRENDSZEREK ALKALMAZKODÁSA A FIZIKAI AKTIVITÁSHOZ, A GYERMEKEK ÉLETTANI SAJÁTOSSÁGAI (az edzésterheléshez történő alkalmazkodás; a szív- és az érrendszer fejlődése; a keringési rendszer felépítése gyermekkori fejlődése, edzésadaptációja; a légzőrendszer fejlődése, gyermekkori sajátosságok, az adaptáció hatása; a csontok egészséges fejlődése; az anyagcsere adaptációja; a gyermekkori hőszabályozás; sportolás extrém környezeti hőmérsékleten; a sporttal felhagyás hatásai)
  • A SPORTTELJESÍTMÉNY MÉRÉSE GYERMEKKORBAN
  • AZ EGYES SPORTÁGAK JELLEMZŐI (Labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, atlétika, úszás, kerékpársport, tornasport – gimnasztika, kajak-kenu, harcművészet és küzdősport)
  • AZ EREDMÉNYESSÉG ZÁLOGA (a sportági alkalmasság kérdése, a sporttehetségek, a szülő szerepe, az edző szerepe, a gyermekek sporttáplálkozásának főbb szempontjai, étrend-kiegészítők a gyermekek táplálkozásában, a gyermekek folyadékháztartása, regeneráció és az alvás jelentősége)
  • A FIZIKAI AKTIVITÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN (a prevenció általános szempontjai; fizikai aktivitás, edzés, fittség; trend a fizikai aktivitásban, nemzetközi és hazai adatok; a fizikai aktivitás szerepe az elhízás és szövődményei megelőzésében; mozgásszervi prevenció, daganatprevenció; pszichés/szociális egészségmegőrzés)
  • A FIZIKAI AKTIVITÁS KÁROS HATÁSA A FEJLŐDŐ SZERVEZETRE (a biztonságos sport, a sportegészségügyi szűrővizsgálatok; sportolók szűrővizsgálata; túlterhelés, túledzettség; a sport káros hatása a testméretek alakulására, a növekedés ütemére és a serdülésre; testkép- és evészavarok; rizikómagatartások, a sporterőszak; a gyermekkora jellemző típusos sportsérülések; agyrázkódás; tiltott teljesítményfokozás veszélyei a gyermekkorban)
  • KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐ ÉS FOGYATÉKKAL ÉLŐ GYERMEKEK MOZGÁSTERÁPIÁJA ÉS SPORTJA (szívbeteg gyermekek fizikai aktivitása; magasvérnyomás-betegségben szenvedő gyermekek és a sport; cukorbeteg gyermekek fizikai aktivitása; asztma és a sport; gyermekkori elhízás és a mozgás; fogyatékossággal élők mozgásnevelése és sportolása: látássérültek, hallássérültek, mozgáskorlátozottak, idegrendszer és a mentális egészség zavarai, epilepsziás gyermekek, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavartak (ADHD)
Fotók
Videók

Ajánló

Megváltozott a sportorvosi vizsgálat menete
KSI a porondon
Hogyan tovább, magyar sport?
A sport és az edzések mennek tovább
A sport, az edzések nem állnak meg 2.0