ELHUNYT A KSI ALAPÍTÓ DR. HALMOS IMRE

Központ 2018.07.08.
Életének 89. esztendejében elhunyt dr. Halmos Imre fair play-életműdíjas tenisz mesteredző, sportvezető, a Testnevelési Egyetem egykori tanszékvezetője.

Halmos Imre a Központi Sportiskola alapító igazgatója, sokszoros kézilabda-válogatott, kiváló teniszező, kosárlabdázó, kézilabda és tenisz mesteredző, ezeken túl a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékének volt vezetője, az egyetem gyémántdiplomása és a Ferencváros örökös bajnoka.

Nevéhez fűződik számos sportszakmai könyv írása, szerkesztése, több műve jelent meg a teniszről, és ő írta a Sportjátékelmélet című szakkönyvet is. A három sportágban felmutatott, hihetetlen pályafutással rendelkező sportolót és tanárt a Testnevelési Egyetem saját halottjának tekinti. Halmos Imre temetésére a család tájékoztatása szerint július 12-én a délutáni órákban kerül sor a Farkasréti temetőben, amelyen a búcsúbeszédet a Testnevelési Egyetem részéről Mocsai Lajos, a TE rektora, a tanár úr régi kollégája és barátja tartja. 

Dr. Halmos Imre talán utolsó nagyinterjújában, amely a Magyar Nemzetben jelent meg idén januárban, így emlékezett életének fontosabb periódusaira, többek közt a KSI alapítására, amelynek ötlete Kutas Istvántól, a szocializmus egykori hírhedt, de sokra tartott sportvezetőjétől származott.

„1963. május 2-án háromezer gyerek érkezett villamossal ingyen a felvételire, amelyet főleg a Népstadion területén tartottunk. Szinte mindenkit felvettünk, hiszen a felvételit már előkészítettük, ezért a testnevelők az ügyesebb diákokat hozták el. Európában ilyen jellegű, központosított, mindent összefogó intézmény még nem volt.”

Ahogy írtuk, Halmos Imre egykor teniszben és kézilabdában is válogatott játékos volt, később az egyikben mesteredzői, a másikban szakedzői minősítést szerzett. Ennek ellenére, mint nyilatkozta, a könyveiben megfogalmazott elgondolásai itthon nem terjedtek el. 

„Nem közvetlenül a gyerekek technikájával kell foglalkozni, vagyis nem azzal, hogy milyen szögben tartják a kezüket kézilabdában vagy teniszben – vélte. – Helyette feladatokat kell adni nekik. A teniszben sem az a lényeg, hogyan fogja az ütőt, és milyen szögben üti meg a labdát a fiatal. Erről már van információja a tévéből. A feladata inkább az kellene legyen, hogy átüsse a labdát a háló fölött, aztán az, hogy üsse a jobb vagy a bal oldalamra. Így hamar taktikát is tanul. A játék lényege, hogy felszabaduljanak a gyerekek, érzelmi, szellemi igény is támadjon bennük. Így szeretettel jönnek a legkisebbek is az edzésre, mert meg tudják csinálni a feladatokat. De mindezt itthon nem fogadták el, a merev németek viszont átvették - vallott elgondolásáról idén januárban a tanár úr."

Dr. Halmos Imre, aki szeniorként 99-szeres magyar bajnok lett teniszben, saját ars poeticáját így fogalmazta meg:

 

„Dolgozz keményen, játsszál sokat, élj az Isten és az emberek szeretetében.”

 

Forrás: tf.hu 

Fotók
Videók

Ajánló

„A Sportfőváros cím mindannyiunk számára nagy lehetőség” A KSI SE. nagy örömmel csatlakozik a „2019 Budapest Európa Sportfővárosa” rendezvénysorozathoz. Az elkövetkező hónapokban a KSI-vel is találkozhattok a rendezvényeken.
A sportorvosi rendelés február 4.- 8. között szünetel. Vizsgálatra jelentkezni, a Sportkórházban lehet!
A konferencia – immár nyolcadszor – a Decathlon és a Testnevelési Egyetem támogatásával, a Magyar Edzők Társasága szakmai együttműködésével, az Utanpotlassport.hu szervezésében 2018. november 27-én a TF „Athén” nagyelőadójában (Bp. XII., Alkotás u. 48.).
Gyászol a vízilabdavilág: tragikus hirtelenséggel vasárnapra virradóan 64 éves korában elhunyt dr. Vindisch Kálmán. A KSI nevelése, az OSC kétszeres BEK-győztes, magyar bajnok, a Honvéd Magyar Kupagyőztes, a Vasas magyar bajnok játékosa 31 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, 288-szor játszott az OB I-ben, tagja volt az 1973-ban aranyérmet szerző junior Európa-bajnok csapatnak.
A sportorvosi rendelés december 17.- január 7. között szünetel. Vizsgálatra jelentkezni, a Sportkórházban lehet! Üdvözlettel, Dr. Vajk Zita