Hatodik helyen végzett a Gulyás Michelle -Kalincsák Eszter páros

Öttusa 2018.07.17.
A hatodik helyen végzett a Gulyás Michelle, Kalincsák Eszter páros női váltóban a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság első napján.

A fiatal hazai kettős – Kalincsák 20, Gulyás 17 éves – a várakozásnak megfelelően jól indította a keddi versenynapot, megnyerte a 2×100 méteres úszást. Vívásban viszont már több tapasztaltabb duó megelőzte a magyarokat, akik 19 győzelemmel és 21 vereséggel ötödikek lettek, így két szám után – az oroszok mögött – a második helyen álltak. 

A lovaglásuk nem sikerült jól, Gulyás több akadályt vert le lovával, és Kalincsáknak is akadt két hibája. A lehetséges 300-ból 262 pontot kapott a magyar páros, amivel ebben a számban hatodik, azaz utolsó lett, és összesítésben is ebbe a pozícióba csúszott vissza. 

A lovaglás elején még sütött a nap, de amikor a magyarok következtek, már felhős volt az ég és erősen fújt a szél. A lövészetekkel megszakított futásra viszont megint kellemesebbé vált az idő a Bregyó Szabadidő Központban. A csapatok mindkét váltótagja 2×800 métert futott és kétszer lőtt. A magyarok hatodikként indultak, s onnan nem tudtak előrelépni. A kombinált számban az ötödik legjobb eredményt érték el. 

“Az, hogy az úszást megnyerték a lányok, az ellenfelek ismeretében várható volt” – értékelt az MTI-nek Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya. – “Vívásban azt hozták, amit tudnak, kicsit megilletődve kezdtek, de hamar felvették a ritmust és partnerei voltak a felnőtteknek.”

A lovaglásról a szakvezető azt mondta, hogy a szél zavarhatta a magyarokat, ugyanakkor erre nem lehet fogni a teljesítményüket. “Michelle-nek még erős volt ez a pálya, megoldotta, csak sok hibával. Technikailag van még mit fejlődnie és rutint kell szereznie. Eszter korrekt pályát ment, az, hogy mindjárt az első akadályt verte, a rutintalanság számlájára írható” – vélekedett.

Kállai a kombinált szám után úgy összegzett, hogy jó lovaseredmény esetén sem lett volna meg a dobogó.

“A mezőnyt látva meglepetés, sőt kisebb csoda lett volna az éremszerzés, jó lovaglással is csak a negyedik helyért küzdhettek volna reálisan” – mondta. Hozzátette, a menedzselés volt a cél, az, hogy tapasztalatot szerezzenek a fiatal versenyzők a felnőttek között, és ebből a szempontból elégedett a “tisztes helytállással”.

Kalincsák Eszter – aki októbertől négy térdműtéten esett át – az úszásával és a “tudatos lovaglásával”, Gulyás Michelle pedig a vívásával és a kombinált számban nyújtott teljesítményével volt elégedett.

Az élcsoportban nagy küzdelemben dőltek el a helyezések, az első három csapat szinte egyszerre ért célba.

Nu Skin Európa-bajnokság, eredmények (női váltó):

1. Fehéroroszország (Volha Szilkina, Irina Praszjancova) 1372 pont
2. Írország (Kate Coleman Lenehan, Eilidh Prise) 1371
3. Oroszország (Jekatyerina Huraszkina, Szvetlana Lebegyeva) 1371
6. Magyarország (Kalincsák Eszter, Gulyás Michelle) 1320 (úszás: 2:04.81 perc/301 pont, vívás: 19 győzelem/21 verség/206 pont, lovaglás: 262 pont, lövészet-futás: 12:29.83 perc/551 pont)

Szerdán a férfiak váltóját rendezik, majd a hagyományos versenyek selejtezői, azután döntői, végül pedig, hétfőn a vegyesváltó következik.

Forrás: sportmonitor.info/MTI (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Fotók
Videók

Ajánló

Gulyás Michelle egyéni második helye mellett egy női csapat ezüstéremmel is gazdagodott a hétvégi junior országos bajnokságon. A Gulyás Michelle – Bánki Adél – Kállai-Simóka Nóra – összeállítású KSI-s trió a Volán Fehérvár mögött, a Trion SC csapatát megelőzve léphetett dobogóra.
Öttusázóink a Nemzeti lovardában csiszolják tudásukat.
Az október 26-28. között lezajlott varsói Olimpiai Reménységek Versenyéről (Olympic Hopes) a magyar delegáció 7 arany-, 4 ezüst- és egy bronzéremmel tért haza.
Mestermunka című sorozatunkban hétről hétre olyan edzőket mutatunk be, akik a pályafutásuk során mindvégig példaértékű utánpótlás-nevelő munkát végeztek. Akikre a tanítványaik nemcsak jó szívvel gondolnak, hanem büszkék is rájuk; arra, hogy a kezük alatt fejlődhettek élsportolókká. E heti vendégünk Takács Péter, a KSI öttusaszakosztályának vezetője, vívóedző. A kiemelkedő edzői tevékenységet és nevelő-oktató munkát végző sportszakemberek elismerésére alapított Bay Béla-díj 2015-ös jutalmazottja, ugyanettől az évtől mesteredző. Ő a többszörös junior és felnőtt világ-, illetve Európa-bajnok Kasza Róbert, valamint a fiatalok és a felnőttek mezőnyében szintúgy világ- és Európa-bajnok Földházi Zsófia nevelőedzője, de a legfiatalabbak közül az ifjúsági olimpián szereplő, 17 éves kora dacára már felnőtt vb-ezüstérmes Gulyás Michelle is a tanítványa.
Bronzérmet szerzett az öttusázó Gulyás Michelle a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián.