"NEKEM A KSI NEM CSAK AZ AKTUÁLIS KLUBOMAT JELENTI..."- INTERJÚ DANKA BENEDEKKEL

Vízilabda 2019.12.02.
A minap a ranglistákat nézegetve, feltűnt több ismerős név is. Az egyik közülük a 16 éves Danka Benedek volt, aki jelenleg a serdülők között a 2. helyen áll a kapusranglistán. Ezen apropóból beszélgettem vele múltról, jelenről, célokról és a KSI-ről.

A vízilabdát 7 évesen kezdtem, előtte úsztam és mellette judóztam. - kezdte Benedek a beszélgetést. Azért váltottam, mert szerettem volna valamilyen csapatsportot űzni, így a kosárlabda és a vízilabda közül az utóbbit választottam. Ekkor találkoztam először Jancsó Mátyással -későbbi edzőmmel- aki miután látta, hogy tudok úszni, azonnal magához vett. 
Pár hónappal később átkerültem a saját korosztályomba, a 2003-2002-es csapatba. Első csapattársaim között volt a mai KSI-ből Berényi Balázs, Lantos Pisti, Weiner Dávid és Bódi Barnabás is.

Miért pont a kapus poszt? Tudatos választás volt, vagy “véletlen” kerültél oda?

Amikor először játszottunk meccset a Kőér utcai uszodában a Honvéddal, barátságos keretek között, akkor választottam a kapus posztot. Valószínűleg azért, mert szimpatikusnak tűnt a védés és Matyi bácsi is támogatott benne. Emellett a többség mezőnyben akart játszani a góllövés miatt, így szükség volt valakire a kapuban, oda kevés jelentkező volt.

Milyen eredményeket értél el eddig a vízilabdában? 

Szerintem utánpótlás korban az elvégzett munka jelentősebb, mint az eredmények, de természetesen jó érzéssel tölti el az embert a kézzel fogható visszaigazolás, hogy jó úton jár. A klubban néhány kupa eredmény mellett, országos bajnokságokban háromszoros gyermek korosztályú első helyezést, serdülő ezüst- és bronzérmet sikerült szereznem a 2004-2003-2002-2001 születésű játékostársaimmal.

Egy ideje tagja vagy a korosztályos válogatottaknak is. Honnan indult, mikor kaptad az első meghívást?

A tehetséggondozó programmal 9 évesen volt lehetőségem megismerkedni, azóta a 2003-as korosztály keretének tagja vagyok. Velük néhány nemzetközi tornán már részt vettem, mindig dobogós helyet elérve. A válogatottal sajnos még nem volt lehetőségem világversenyen részt venni, de már nagyon várom az adandó alkalmat a nemzetközi megmérettetésre.

Erre egy kicsit még várniuk kell, ugyanis, mint ahogy Benedek is mondta a következő fontosabb megmérettetés 2022-ben az Európa-bajnokság lesz és ahogy ő fogalmazott : “… addig még sok víz folyik le a Dunán, de legalább addigra teljesen felkészülve -fizikálisan, taktikailag, mentálisan, játéktudásilag- állhatunk a megmérettetés elé.”

A jövővel, távlati célokkal kapcsolatban is nagyon diplomatikusan és felnőttesen válaszolt: 

A vízilabdában hosszú távon nagy célokért dolgozom, a legjobban áhított cél az olimpiai aranyérem, vagy akár a Bajnokok Ligája győzelem valamely klubbal. Ezek a célok a nap minden percében ott vannak a gondolataimban és mindent megteszek, hogy elérjem ezeket. 

És mi a helyzet a tanulással?

A tanulással kapcsolatban a célom egy jó érettségi, majd egy diploma megszerzése. Konkrétan nem tudom még, hogy milyen szakmát választok majd, (ha többet nem leszek játékos) mert az élsport sok időt vesz igénybe, de sok tudomány érdekel, például a kémia, biológia, matematika. Az aktív sportolói karrierem után akár játékvezető is lennék.

Egy nagyon fontos kérdésem lenne még hozzád: Meg tudnád fogalmazni, hogy mit jelent számodra a KSI?

Nekem a KSI nem csak az aktuális klubomat jelenti, ahonnan szeretnék az OB/I kapuján belépni, hanem egy olyan szerves része az életemnek, aminek MINDENT köszönhetek! Minden edzőmre, csapattársamra, edzésre emlékezni fogok, ha majd nyugdíjasként kérdeznek a vízilabda karrierem első 9 évéről.

Ha pár leckét kéne kiemelnem a sok közül, amiket az itt töltött évek alatt tanultam, mindenképpen kiemelném, hogy a csapat és a saját érdekemben a lelkemet kihajtani kötelező (edzésen és meccsen is) és hogy sokkal könnyebb és élvezetesebb úgy játszani, ha csapattársaimmal, edzőmmel jó kapcsolatot ápolok. Én személy szerint egyet értek azzal a szállóigével is, hogy “A sport megtanít mindenre.”

Hajrá KSI!

 

Írta: Zobin Kriszti

A képen balról jobbra: Pető Attila, Dubinák Szabolcs, Danka Benedek

Fotók
Videók

Ajánló

9 mérkőzést vívtak az elmúlt héten játékosaink. Hibátlan teljesítménnyel zártuk a fordulót!
Hat mérkőzést vívtak pólósaink a heti fordulóban, négy győzelm, két vereség a mérleg.
OB I-es győzelemmel kezdte az évet vízilabda szakosztályunk!
21 esztendő után, Martz Tamás, volt KSI játékos, szövetségi kapitány vezetésével, Európa tetején válogatottunk!
2006-os csapat GYŐZELEM AZ FTC ELLEN Szombaton csapataink 4 meccset játszottak, az elsőt 12 óra 30 perckor, 2006-os csapatunk kezdte. Az ellenfelük az FTC-Telekom volt.