Redl András két világbajnoki aranyának titka

Kajak-kenu 2019.08.08.
„Tisztában voltak vele, hogy mindig a táv második felét nyomom meg, eszerint építették fel a taktikájukat; abban bíztak, hogy − hatalmas előny kialakításával − megtörnek. A lépést azonban tartottam, mi több, hatszáznál már vezettem, ezzel német vetélytársam esett össze lélekben.

„Abban a pillanatban, hogy első lettem, lenyugodtam, és higgadtan vágtam neki az ötszáz méteres versenynek” – mondta a KSI kajak-kenu szakosztályának 18 éves sportolója, Redl András nem sokkal azután, hogy az ifjúsági világbajnokságon az 500 és az 1000 méteren egyaránt aranyérmet szerzett.

A 18 éves Redl András utolsó éves ifjúságiként ért fel korosztálya csúcsára. Nem is akárhogyan! A kajakosok 500 és 1000 méteres számában egyaránt diadalt aratott. Habár korábban már voltak szép eredményei (a 2017-es maratoni Európa-bajnokságon, valamint a 2018-as Olimpiai Reménységek Versenyén is nyert), az igazi áttörést egyértelműen a világbajnoki cím hozta. Persze, ennek is megvan a maga története…

„A szezon előtt leültünk beszélgetni az edzőmmel, Matyus Zsolttal arról, melyek az idei céljaim. Elmondtam, nagyon komoly terveim vannak, hiszen az U23-as korosztály előtt még szeretnék letenni valamit az asztalra. Ennek megfelelően kezdtünk el dolgozni: hihetetlenül keményen megnyomtuk az alapozást” – emlékezett vissza a fiatal.

Érdekesség, hogy András nem tudta megnyerni az első válogatót megelőző, úgynevezett „tájékoztató versenyt” idehaza:

„Kiemelkedő az ifi mezőny Magyarországon. Aki válogatott lesz, jó eséllyel pályázhat a dobogós helyezések bármelyikére a nemzetközi porondon. Az első megméretésen alulmaradtam, de jókor jött a pofon: ennek köszönhetően tudtam összerakni, hogyan is kell taktikáznom az ezres távon.”

András nem lőtt túlzottan mellé ez utóbbi kijelentésével, hiszen az első válogatón bő három másodperccel bizonyult jobbnak a többieknél, így a második próbán már nem is ültek hajóba riválisai ezen a távon. Mindent összevetve, méltán ölthette magára a nemzeti szerelést a világbajnokságon. Csakúgy, mint a szolnoki megméretésen, Romániában is hasonló különbséggel verte a mezőnyt, így lett aranyérmes.

„A német Floritz Florstedt volt az, akitől leginkább tartottam. Meglehetősen merész taktikát választott, igen keményen odatette magát az első ötszázra − így Redl. − A németek tisztában voltak vele, hogy mindig a táv második felét nyomom meg, eszerint építették fel a taktikájukat; abban bíztak, hogy − hatalmas előny kialakításával − megtörnek. A lépést azonban tartottam, mi több, hatszáznál már vezettem, ezzel Floritz esett össze lélekben. Olyannyira, hogy végül a dobogóról is lecsúszott. Abban a pillanatban, hogy első lettem, lenyugodtam, és higgadtan vágtam neki az ötszáz méteres versenynek. Céltudatosan, tiszta fejjel ültem hajóba, győzni akartam, és azt hiszem, ennek köszönhetem, hogy végül sikerült is.”

Az ifjú bajnok teljesítményének értékét tovább növeli, hogy heteken át sérült hátizommal készült. Ez azt jelentette, hogy ez idő alatt gyakorlatilag féloldalasan kellett eveznie, emiatt a rajtnál nem tudott úgy kilőni, ahogyan kellene. Aztán bőven kárpótolta magát Romániában.

Jövőre már az eggyel nagyobbak mezőnyében, az U23-asok között kell helytállnia. Milyen célokkal vág neki az első évnek?

„Szeretném megállni a helyem, ám ez hatalmas váltás lesz. Sok függ attól, hogyan menedzselnek a folytatásban. Rengeteget számít, hogy hány edzőtáborba visznek el, milyen hajóban és lapáttal evezek. Nem mindegy, hogy tavasszal elmehetek-e meleg vizes felkészülésre, vagy a jeges Dunában evezek. Azt hiszem, ezektől a tényezőktől függ leginkább, mivel az biztos, hogy én ugyanilyen keményen edzek ezután is” − zárja le András.

 

Krasznai Bence cikke

 utanpotlassport.hu

kép: sportfaktor.hu

Fotók
Videók

Ajánló

Csütörtökön megkezdte szereplését a magyar kajak-kenu válogatott Tokióban, az előolimpián. Bár a mieink közül többen két hetes pihenő után érkeztek, és az időeltolódás utáni átállás is sokakat megviselt, a csapat szereplésére eddig mégsem lehet panasz, hiszen minden magyar egység bejutott a középfutamba.
VB. válogató verseny volt hétvégén Tokajban. Az októberben, Kínában megrendezésre kerülő világbajnokságra három kajakosunk utazhat. Vékassy Bendegúz, Redl András, és Kőhalmi Emese váltott repülőjegyet!
Az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon Kőhalmi Emese három olimpiai versenyszámban is aranyérmet nyert, ami után edzőjével, Gintl Andreával beszélgettünk tanítványáról, a tornáról, a legnagyobb hazai riválisról és az egyre közelebb lévő felnőtt mezőnyről.
Gazsó Dorka VILÁGBAJNOK K4 500 méteren
Minden versenyen történik valami váratlan, a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság sem kivétel ez alól!