Újra dübörög a KSI öttusa szakosztálya

Öttusa 2020.06.21.
A KSI öttusaszakosztályának vezetőjétől, Takács Pétertől érdeklődtünk a kényszerszünet utáni újraindulásról.

Nem volt egyszerű feladat a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben felügyelni a KSI öttusaszakosztályának megközelítőleg kétszáz versenyzőjét, az egyesület mégis nagyobb veszteség nélkül vészelte át az időszakot, és immár, ha fokozatosan is, de kezd visszatérni a régi kerékvágásba.Abban, hogy az utánpótlás-nevelő klub ne veszítse el „állománya” egy részét, valamint a fiatalok lelkesedését is őrizze, a legnagyobb szerepe az edzőknek volt a rendhagyó hetek alatt. A szakosztály vezetője, egyben az élversenyzőkkel foglalkozó vívómestere, Takács Péter nem is tagadja, hogy a lemorzsolódással kapcsolatban bőven mutatkoztak aggodalmai. „Félő volt, hogy kevés gyerek fog visszajönni, de a korlátozások enyhítése után azt tapasztaltuk, hogy újra elkezd pezsegni az élet a szakosztályban. Az otthon töltött napok alatt a csoport- és szakedzőink folyamatosan online edzéseket tartottak a versenyzőinknek, amely órák egyik legfontosabb része a visszacsatolás volt. A gyerekek nem csak elvégezték a feladatokat, hanem különböző formákban számot is adtak azokról. Bizonyítottan részt vettek a munkában, és ennek is köszönhető, hogy viszonylag könnyen ment a visszaállás. Amint lehetett, özönlött be a társaság a KSI épületébe. Az edzők egyik legnagyobb kihívását az érdeklődés folyamatos fenntartása jelentette, és ezt úgy tűnik, sikerült teljesíteni. Ma már mind az öt sportágunk működik.”

A szakember szerint a sikeres újraindulásnak elengedhetetlen kelléke volt a szülők otthon végzett, áldozatos partnersége is.

„Többször is filozofáltam azon, hogy tulajdonképpen a gyerek sportolása csak egy kisebb szegmense annak a munkának, amit a szülőknek ebben az időszakban pluszban szükségeltetett végezniük – hiszen sok más minden mellett még tanulni is kellett. Ezzel együtt az ő közreműködésük a dologban nagyon pozitívan hatott.”

A szünetben csak az olimpiai kerettagok részére voltak biztosítottak a teljeskörű felkészülési körülmények. Ők jelenleg négyen tartoznak a KSI kötelékébe. A rutinos Kasza Róbert mellett a már fiatalabb generációt képviselő Regős Gergely és Bereczki Richárd, valamint a még juniorkorú, 19 éves Gulyás Michelle. Maga a junior és az ifjúsági korosztály a szigorú egészségügyi előírásokat betartva a második lépésben kezdhette meg a tréningeket. Köztük is szép számmal akadnak válogatott ígéretek. Az elmúlt év korosztályos világversenyein szerepelt Kállai-Simóka Nóra, László Beáta, Basa Lili, Vajda János és persze, Gyurka Márk Manó, aki U19-es egyéni vb-bronzérmet szerzett. Hogy idén lesznek-e hasonló megméretések, még mindig rejtély. A nemzetközi szövetség (UIPM) továbbra sem döntött a sorsukról.

„Egyelőre még hazai verseny sincs kilátásban – folytatja Takács Péter. – Minden fiatal számára fontosak a nemzetközi viadalok, de leginkább azok érezhetik meg a hiányát, akik utolsó, legérettebb, legjobb évüket töltik a korosztályukban. Nem beszélve arról, ha valaki a felnőttek közé lép, de most még éremesélyesként szerepelhetne a junior Európa- vagy világbajnokságon.”

A bizonytalanság időtartama jelen pillanatban megjósolhatatlan. Egyelőre maradnak a felmérők. A múlt héten a laser runnal kezdődött meg a sor.

„A felmérőkön most senki nem arra kíváncsi, milyen remek teljesítményre képesek a fiatalok, csupán arra, hogy hol tartanak. A gyerekek motivációja szempontjából lenne nagyon fontos, hogy tiszta képet lássanak maguk előtt az év hátralévő részét illetően. A munkát elkezdtük, a szakosztály dübörög. Hogy mit hoz a jövő, még nem tudjuk, de ebben a létszámban és minőségben szeretnénk folytatni. 2013 óta több korosztályban is a hazai és a nemzetközi öttusa élmezőnyéhez tartozunk. Hasonló sikerekben bízunk, és amíg van lehetőségünk, igyekszünk megtartani az élversenyzőinket, mert ők idővel húzóerővé, példaképpé lépnek elő az utánpótlásunk számára.”

 

Hajrá KSI!

 

B.Z. cikke, utanpotlassport.hu

Fotók
Videók

Ajánló

Hosszú idő után végre rajthoz állhattak a KSI SE öttusázói: csütörtökön és pénteken a Postás SE pályáján rendeztek laser run felmérőt.
A KSI öttusaszakosztályának vezetőjétől, Takács Pétertől érdeklődtünk a kényszerszünet utáni újraindulásról.
A mindenki által jól ismert egészségügyi helyzet és a hatályos jogszabályok értelmében a Fővárosi Nagycirkusz március 13. óta nem tart hagyományos értelemben vett előadást. Ugyanakkor a Fővárosi Nagycirkusz heti rendszerességgel - a közösségi csatornák felhasználásával - online programot sugároz nézőinek.
Gulyás Michelle egyéni bronzérme mellé csapatban egy arannyal is gazdagodott a hétvégi utánpótlás országos bajnokságon. A hétvégén megrendezett U24 Gérecz Attila emlékversenyt Erdős Rita (Trion SC) nyerte, megelőzve Simon Saroltát (Csepel) és Gulyást.
Legjobb magyarként Gulyás Michelle az ötödik helyen végzett a budapesti Peridot nemzetközi fedett pályás öttusaverseny női döntőjében, melyet a címvédő brit Joanna Muir nyert meg.