Kajak-kenu

Esküt tett az Európa Játékokra utazó magyar csapat

Esküt tett az Európa Játékokra utazó magyar csapat

Egy héttel a megnyitó előtt, június 14-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén-termében fogadalmat tettek a 3. Európa Játékokra utazó magyar küldöttség sportolói. A krakkói Team Hungary 22 sportágban 180 sportolót számlál. A megnyitón a magyar zászlót Madarász Dóra és  a KSI olimpiai ezüstérmes kajakozója, Varga Ádám fogja vinni.

A résztvevőket a vendéglátók részéről Fábián László csapatvezető, a MOB főtitkára köszöntötte elsőként. „Ez egy olyan nap, amely úgy gondolom és remélem, hogy nektek is megmarad az emlékezetetekben, hosszú távon, karrieretek során elkísér benneteket. Az Európa Játékok egy nagyszerű esemény, amely mára kinőtte magát és azt a sportszakmai értéket elérte, amiért megalapította annak idején az Európai Olimpiai Bizottság. Együtt versenyezni egy multisporteseményen mindig más, mint egy-egy adott sportág világversenyén részt venni. Kérem is, hogy ezt a szemléletet tartsátok meg, legyünk együtt egy nagy csapat!

Beszédet mondott dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára is. „Izgalmas megmérettetés vár a magyar csapatra, számos sportágban szurkolhatunk majd legjobbjainknak. A teremben helyet foglalók közül mindenki tudja, hogy a sport és a világversenyek mennyire fontosak hazánknak. Sportnemzet vagyunk, amit korábbi kiváló eredményeink is bizonyítanak. Szeretnénk azonban, ha sportolóink, akik dicsőséget hoznak hazánknak, valódi példaképpé is válnának, akik képesek ösztönözni a gyermekeinket, hogy legyen életük része a rendszeres testmozgás, hogy ők is érezzenek erőt magukban, kezdjék el feszegetni a határaikat és higgyenek abban, hogy érdemes ilyen nagy célokért küzdeni. Nagyszerű küldetés, de nagy felelősség is ez" – fogalmazott Schmidt Ádám.

A fogadalom szövegének előmondója Patakfalvy Luca Európa-bajnoki bronzérmes taekwondós és Szilágyi Áron volt, a magyar zászlót Varga Ádám olimpiai ezüstérmes kajakozó tartotta. A Team Hungary tagjait Tóth Anita mutatta be, egyesével a színpadra szólítva őket. A MOB kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a játékok megnyitóján Madarász Dóra Eb-bronzérmes asztaliteniszező és Varga Ádám olimpiai ezüstérmes kajakozó viszi majd a magyar zászlót. 

Az ünnepséget az ifjú Virtuózok zenei műsora színesítette. A szervezők ráhangolásként levetítettek egy krakkói kisfilmet, a Virtuózok hegedűvel, zongorával, basszusgitárral és dobbal eljátszották a Queen zenekar We are the Champions című slágerét.

A fogadalomtételt csapatgyűlés követte, ahol a küldöttség tagjai tájékoztatást kaptak az utazásról és a legfrissebb aktualitásokról.

A 3. Európa Játékokat 2023. június 21. és július 2. között Krakkóban és a környező kis-lengyelországi régióban, összesen 13 településen bonyolítják le. A szervezők 48 ország 7300 sportolóját 26 sportág 29 szakágában várják a játékokra. Ami az olimpiai vonatkozást illeti: 18 nyári és 1 téli sportág 22 szakágában, továbbá 7 nem olimpiai sportágban összesen 253 versenyszámban hirdetnek győztest. 18 olimpiai szakág eredményei fontos állomást jelentenek a párizsi olimpia felé vezető úton, 12 sportágban rendeznek Európa-bajnokságot.

A 3. Európa Játékokon Magyarországot 22 sportágban, 25 szakágban, 180 versenyző (86 férfi és 94 nő) képviseli. A magyarok a 13 település közül 12-ben lesznek érintettek.

Az atléták három divízióban sorra kerülő csapatversenye a többi sportágtól elkülönülve szerveződött, a klasszikus sportág képviselőit nem a MOB akkreditálta, így ők nem szerepelnek a 180 fős sportolói létszámban.

Sportágak/szakágak, olimpiai (dőlt betűvel, amelyben nem indul magyar versenyző): asztalitenisz, atlétika, íjászat (csigás, olimpiai távú összetett), judo, kajak-kenu (síkvízi, szlalom), kerékpár (bmx, mountain bike), 3x3-as kosárlabda, ökölvívás, öttusa, rögbi, síugrás, sportlövészet, sportmászás, taekwondo, táncsport (breaking), tollaslabda, triatlon, vívás, műugrás és szinkronúszás (utóbbi kettőt a nemzetközi szövetség alapján egynek számoltuk). Nem olimpiai sportágak: karate, kick-box, muaythai, padel, strandkézilabda, strandlabdarúgás és teqball.20230614 006 KRAKKO 2023 esku

A 3. Európa Játékokkal kapcsolatos információk (hírek, a Team Hungary tagjai, program, helyszínek) a MOB honlapján ide kattintva tekinthetők meg.

A multisportesemény honlapja: https://www.european-games.org.

(MOB-Média)

Forrás: https://olimpia.hu/hirek/eskut-tette-a-team-hungary-180-magyar-sportolo-keszul-krakkoba

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.