Kajak-kenu

Varga Ádám hatalmas fölénnyel aranyérmes 500 méteren

Varga Ádám hatalmas fölénnyel aranyérmes 500 méteren

A KSI kajakosa, Varga Ádám hatalmas fölénnyel győzött az 500 méter egyes döntőjében a krakkói Európai Játékokon. A KSI nevelésű Gazsó Alida Dóra a nők 500 méteres távján második lett, míg Kiss Ágnes bronzérmet szerzett a kenusok 500 méteres versenyében. 

Miközben a krakkói médiaközpont kijelzője hőségriadóra figyelmeztetett, a kajak-kenu pályán úgy szakadt az eső, mintha dézsából öntötték volna. Mint kiderült, az időjárásjelző rendszert csütörtök óta nem frissítették, szombatra pedig az Európai Játékok központi helyszínére is megérkezett a hidegfront, így a lelátón már nem póló és rövidnadrág, hanem esőkabát volt a dresszkód. A helyszíni bemondó fél órával a kezdés előtt arra kérte a nézőket, tapsoljanak hangosan, hogy változzon az időjárás – megtették, de az égieket nem tudták jobb belátásra bírni.

 

A program első felében nem emelkedett meg a pulzusunk, a B-döntőkben ugyanis nem volt magyar érdekeltség, minden egységünk éremért csatázhatott. Az egyetlen szombati olimpiai számban, női K–1 500 méteren Gazsó Alida Dóra a legfényesebbre pályázott, párostársa, Csipes Tamara szerint jó eséllyel. Azért a riválisok sem voltak kispályások, ott volt a mezőnyben például a szám riói ezüst- és tokiói bronzérmese, a dán Emma Jörgensen is, aki 250 méternél több mint fél hajóhosszal vezetett. Gazsónak maradt tartaléka, ledolgozta hátrányát, és bár a végét Jörgensen bírta jobban erővel, kétszeres világbajnokunk nemcsak második helyére, hanem kitűnően felépített pályájára is büszke lehet.

 

És akkor mit érezzen Varga Ádám? K–1 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosunk pályafutása első Európa-bajnoki címét szerezte meg a felnőttek között, miután 500-on rajt-cél győzelmet aratva leiskolázta a mezőnyt. Varga már fél távnál egy hajóhosszal vezetett a portugál Fernando Pimenta előtt, a végén pedig csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyeri meg a döntőt – ő persze máshogy érezte, s hiába kezdett fáradni, az utolsó száz méteren rátett még egy lapáttal. Tavaly Jacob Schopf két tizeddel megelőzte ezen a távon, a német ezúttal nem volt ott a mezőnyben, és más sem tudott kihívója lenni Vargának, akiről Hüttner Csaba szövetségi kapitány csak annyit mondott: „Brutális ez a srác”.

 

VARGA ÁDÁM ÉRTÉKELÉSE

– Amint kiszállt a hajóból, már Gazsó Dorka eredményéről érdeklődött. Ennyire összetartó a csapat?

– Igen, amikor nincsen futamom, a partról mindig figyelem a többieket. Úgy izgulok értük a lelátón, mintha én is a hajóban ülnék.

 

– Hüttner Csaba szövetségi kapitány a brutális jelzőt használta, ön hogyan jellemezné saját teljesítményét?

– Szerintem is brutális volt... Nagyon örülök neki, hogy egész évben ilyen jó formában vagyok, ez már a harmadik nagy verseny volt, amelyen mindent ki tudtam adni magamból. Az idei az első évem, amikor a felnőttmezőnyben fontos számokat nyerek meg, ráadásul nem is szoros csatában.

 

– Ahhoz már kezdünk hozzászokni, hogy ezer méteren hajóhosszt ver a mezőnyre, de ezúttal ötszázon is nagyon fölényesen győzött.

– Örülök, hogy így alakult. Egyébként nincs nagy különbség a két szám között, mindkettőben elengedhetetlen az állóképesség és a gyorsaság.

 

– Rajt-cél győzelmet aratott, már a táv elején ellépett a mezőnytől. Érezte, hogy bírja végig erővel?

– Fogalmam sem volt, mert háromszáz méterig az előfutam is nagyon kényelmes volt, utána kezdett el fájni, de akkor vissza tudtam venni. Úgy építettem fel a pályát, hogy az elejétől a végéig megpróbálom tartani a tempót, jó érzés, hogy sikerült. Nem sok idő jut a pihenésre, rövid pihenő után folytatom a felkészülést a világbajnokságra.

Varga Ádámnak az aranyérmet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt adta át.

Forrás : Nemzeti Sport Online

Fotók : Magyar Kajak-kenu Szövetség 

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.