Karate

Korosztályos Európa-Bajnokság

Korosztályos Európa-Bajnokság

Az idei korosztályos Európa-Bajnokság a finnországi Tampere-ben került megrendezésre, ahol a KSI csapata három versenyzővel és egy bíróval képviselte Magyarországot.

Habár a kadet, junior és U21 korosztály számára az Európa-Bajnokság mindig februárban szokott lezajlani, idén ez a járványhelyzet miatt eltolódott augusztus 20-22-re. Szerencsére ez Fodor Amirának pont kapóra jött, mivel így már pont belépett a kadet korosztályba.

Amira így megszerezte a hazai kvalifikációs sorozatban az indulás jogát, és végül az EB egyik legfiatalabb versenyzőjeként utazhatott Finnországba, hogy női formagyakorlatban képviselje Magyarországot és a KSI-t. Amira remek formában érkezett Tamperébe, és az első fordulóból negyedik helyen továbbjutva, 21,6 ponttal folytathatta a versenyt. Innán már nem volt megállás, hiszen a második csoportból már a harmadik helyen, 23.66 ponttal jutott be a nyolcas döntőbe, ahol a csoportot két felé választották, így kialakítva két négy fős mezőnyt, ahonnan a csoportgyőztesek az aranyéremért mérkőztek meg, míg az A csoport második helyezettje a B csoport harmadik helyezettjével - és fordítva - a bronzéremért katázhattak egymás ellen.

Amira mindössze 2 századdal lemaradva a csoportmásodik helyről, 22,7-es pontszámmal a harmadik helyen zárt, amivel bronzéremért küzdhetett a francia Bui Mai Linh ellen. Sajnos a bronzmérkőzésen nem sikerült a bravúr, de így is hatalmas siker, hogy mindössze 21 nappal azután, hogy belépett a kadet korosztályba, európa-bajnoki 5. helyezést ért el, ezzel megszerezve az EB-n Magyarország első helyezését.

 

Kumitéseink közül U21-es kategóriában Borbás Hedvig (-68 kg) és Szabó Marcell (-60 kg) képviselték szakosztályunkat.

Hédi a 2019-ben világbajnoki aranyérmes, osztrák Vukovic Marinával kezdett. Jól indult a mérközés. hiszen Hédi 2:0-ra vezetett már a mérkőzés félidejében, ám sajnos sérülése miatt nem tudta megtartani az előnyét, és végül az utolsó másodpercben, gongszóra sikerült az osztrák lánynak bevinnie egy fejrúgást, ami három pontot ért számára, ezzel megfordítva az állást 3:2-re, amivel meg is nyerte a mérkőzést.

Sajnos az osztrák lányt a következő körben a későbbi ezüstérmes francia lány búcsúztatta, így Hédi számára elúszott a vígaszág lehetősége is és helyezés nélkül zárta az EB-t.

 

Szabó Marcell, aki a budapesti Európa-bajnokságon junior kategóriában 4 közé jutásnál egy sérülés miatt kényszerült feladni a versenyt, idén első éves U21-es versenyzőként egy dán fiúval kezdett. Az első pontot is a dán versenyző szerezte meg, de erre Marci gyorsan tudott reagálni, és ezzel 1:1-re változtatni az eredményt. Ám a folytatás nem alakult jól, hiszen ellenfele egy sikeres találatot követően újra vezetést szerzett, amire Marcinak már nem sikerült válaszolnia, így 2:1 arányban elvesztette a mérkőzést. Sajnos a következő körben Marci ellenfelét búcsúztatta a szintén későbbi ezüstérmes török versenyző, így Marcinak sem volt lehetősége vígaszágon bizonyítani.

 

Ám a KSI sikerei nem értek véget a versenyzőkkel, sőt, inkább nem velük kezdődtek, ugyanis a versenyt megelőzte egy nemzetközi bírói képzés, ahol szakosztályunk vezetője, Koburger Soma sikeresen megszerezte a soron következő EKF (European Karate Federation) bírói képesítését küzdelem kategóriában, aminek köszönhetően az egész Európa-bajnokságon aktívan részt vett a bírói munkában.

 

A Magyar válogatott végül 4 db ezüstéremmel és egy 5. hellyel (Fodor Amira - KSI) fejezte be az Európa-Bajnokságot.

 

Gratulálunk versenyzőinknek és szakosztályvezetőnknek az elért eredményekhez!

 

#HajráKSI

 

 

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.