Központ

11 nap múlva KSI 60.

11 nap múlva KSI 60.

Fehér Ferenc: Csodás évek - Köszönöm KSI! könyvének labdarúgás fejezetéből idézünk: 

"Ökrös Sándor neve ragyogó színt mutat a futballisták palettáján! 1964-ben nappalin végzett a TF-en, s friss diplomásként Csurgóra került testnevelő tanárnak. Nagyon jól focizott, és emiatt is Dunakeszi volt a következő állomás, itt kezdte tanítani a jövő futballistáit. Intézőként is működött, így s egyre többet volt Budapesten.  A budapesti szövetségnél több emberrel találkozott – nagy szerencséjére –, és így került kapcsolatba 1965-ben Kocsis Miska bácsival, akit mindenhol nagy tisztelet övezett, és ahogy Ökrös említi: „valóban egy nagyszerű ember volt”.

– Edzősködni hívott a KSI-be, ahol olyan nevek fémjelezték az edzői kart, mint Grosics Gyula vagy éppenséggel dr. Lakat Károly, akik a nevüket is adták a szakosztályhoz. Természetesen nagy örömmel vállaltam.

– Mikor nevezték ki szakosztályvezetőnek?

– 1970 év elejétől komoly koncepciót kellett kidolgoznom. Olyan nevekkel dolgoztunk és alakítottuk ki a koncepciót, mint Csanádi Árpád és Zalka András. Őket igazán nem kell bemutatni. Az igazat megvallva – sok edző titkolta a fizetését, de miért, nem tudom – nekem a 800 forintos testnevelő tanári fizetésem 3000 ezer forintra emelkedett, ami szép summa  volt akkoriban, de elvárások is  voltak.

– De nem ezért váltott.

– Egyáltalán nem. A futball szeretete, a gyerekek tanítása, a fejlődési és bizonyítási lehetőség vonzott. Az 1951-es és 1952-es korosztállyal kezdtem. Kidolgoztam a korosztályos képzést, napi edzések, hétvégén több mérkőzés. Sőt délelőtt is lehetett edzéseket tartani, ami nagy előrelépés volt a többi csapattal szemben.

– Hol tartották az edzéseket?

– Hihetetlen, az elején a  Népstadionban, majd a Fehér útra kerültünk, ahol füves pálya és esti világítás várta a csapatokat.

– A felvételik miként zajlottak? Fő szempontok?

– A toborzás lényeges dolog volt. A futball igen népszerű volt, tehát nem volt gondunk a gyereklétszámmal. Fő szempontom volt: tanár embereket alkalmaztam, lehetőleg sikeres futballmúlttal, az edzőnek négyévenként át kellett adnia egy sikeres csapatot az  egységes irányítás mellett, amit kidolgoztunk (tanterv). Kocsis Miska bácsi mondta: el ne küldj egy embert sem! Nem tudni, hogy fejlődik a fiatal, és mi lesz vele egy-két év múlva. 

– Későbbi edző kollégák?

– Csak tanárok voltak, ahogy említettem, de Bacsó István nevét kell mindenek előtt megemlíteni. „Beosztott” edzőm volt, de nagyon nagy tisztelettel néztem fel rá. Jakobsen tanár úr volt a másik kiválóság.

Hat fő- és tizenöt mellékfoglalkozású edzővel dolgoztunk. Nem volt könnyű, de eltanácsolni is kellett a fiatalokból, viszont őket más egyesülethez irányítottuk, hiszen a feladatunk az élsport közvetlen utánpótlása volt, és nekünk kellett biztosítanunk mindezt.

Összegezve: csodás éveket köszönhetek-köszönhetünk kollégáimmal a KSI-nek, és így hosszú év távlatából is KÖSZÖNJÜK!"

Ökrös Sándor 2021 februárjába, 80 évesen hunyt el. 

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.