Korcsolya

Bemutatkozik a KSI műkorcsolya szakosztálya

Bemutatkozik a KSI műkorcsolya szakosztálya

Nyáron elindult a KSI műkorcsolya szakosztálya, melynek alkalmából szeptemberben ellátogattunk egy edzésre, hogy betekintsünk a mindennapi munkájukba. Ismerjétek meg a szakosztályt, az edzőket és magát a sportágat is!

Sepa Tünde edző és szakosztályvezető elmondta, hogy a Jégkorszak sportegyesület a MOKSZ segítségével jutott el a KSI-hez, örömmel csatlakoztak ehhez a nagymúltú egyesülethez. A nyár folyamán igazolták át a versenyzőket, akik jelenleg 15 -en vannak. Hat edző dolgozik a szakosztályban. Egészen 6 éves kortól van sportoló, a legidősebb 18 éves, a felnőtt válogatott kerettag, Schermann Regina. Mellette vannak junior válogatottak és Héraklész kerettag műkorcsolyázók is az egyesületben.

Szeptemberben kezdődött a szezon, a tesztversennyel, ami az első mérföldkő a junior Junior Grand Prix-re. A Budapest Trophy volt az első verseny, ami egy nagyobb nemzetközi versenysorozat része idéntől. Sportolóink részt vesznek pár külföldi versenyen is. A következő nagy megmérettetés a budapesti Mikulás Kupa, decemberben a felnőtt OB, januárban junior és utánpótlás Országos Bajnokság.

A szezon áprilisig tart, március körül van a junior és felnőtt vb, cél, hogy oda kijussunk, Schermann Regina pedig az Eb-re is szeretne kvalifikálni. (Tavaly ő indult az Eb-n magyarként, hibátlan rövid program után bejutott a kűrre, ahol a 23. helyen zárt.). Csatlakozott az egyesülethez a junior válogatott Ekker Léna is, aki nagyon tehetséges és a szakosztályvezető bízik benne, hogy szép eredményeket tudnak közösen elérni.

Tünde elmesélte, hogy kiskorában befelé állt a lába, a háziorvos javaslatára kezdett foglalkozni a korcsolyával, és a Városligetben figyelt fel rá egy oktató. 4 és fél élvesen kezdett korcsolyázni egy tanfolyamon, és juniorválogatottságig jutott. Junior országos bajnok volt, Grand Prix-n , junior vb-n is szerepelt. Edzői a mostani a szövetségi edzők, így orosz alapok vannak nekem is a lábában, ezt a vonalat képviseli a műkorcsolyában a szakosztály.  17 évesen hagyta abba a versenysportot, utána először fizikusnak tanulta, azonban figyelme inkább a sport felé irányult és a Testnevelési Főiskolán végezte el az egészségfejlesztés szakot, később a mesterdiplomát műkorcsolyázó szakedzői specializációval.

Akopaian Gaiane edző Moszkvában született, 5 éves korában kezdett korcsolyázni. Az 1990-es években az iskola után jégrevűben dolgozott, Mexikóban, Moszkvában és a budapesi Nagycirkuszban is. Az itteni előadások alatt ismerkedett meg későbbi férjével, akivel a házassága után is maradt Budapesten.  2000 óta él Magyarországon, lánya, Jakab Dária is műkorcsolyázó és edző a KSI-ben. 2003 óta dolgozik edzőként, először a Vasasban, később ismét találkoztam Sepa Tündével, azóta együtt dolgoznak. Mindegyik korosztállyal foglalkozik, a 3-20 évesig.

Jakab Dária elmesélte, hogy a jégre született, édesanyja Gaiane révén. Először csak nézőként, később már versenyzőként is, jelenleg pedig edzőként dolgozik a sportágért. Többszörös magyar bajnok, nemzetközi versenyeken is képviselte Magyarországot. Pár éve hagytam a versenyszerű sportolást, akkor csatlakozott be az edzői munkába. Dária vezeti a tanfolyamot, és a C kerettel is foglalkozik.

Az egyesület balett tanára Baráth Mira, szintén volt versenyző, táncművész végzettséggel rendelkezik. Nyár óta ő foglalkozik a gyerekekkel a balettórákon, mindegyik korosztállyal. Műkorcsolyázóként pontosan tudja, hogy mire van szükség, és koreográfiában is tud segíteni. Tanfolyamon is segít oktatni.

Böröcz Máté felnőtt válogatott versenyző volt, idén hagyta abba az élsportot az egyetem miatt. Magassága és ereje miatt ő segít emelni a gyerekeket a jégen egy speciális bot segítségével, amivel az ugrásokat lehet gyakorolni.

Szilágyi Lili szinkronkorcsolya válogatott tag, (tavaly 8.ok lettek a vb-n) segít még a tanfolyamon, oktatásban és szervezetés.

Sepa Tünde és az edzők meséltek a sportágról és a szakosztályban folyó szakmai munkáról.

Mindig együtt választják ki a gyerekhez passzoló zenét. Stílusban nincs megkötés, de természetesen olyat szerencsés választani, ami a bíróknak is tetszik, populáris zenék ritkán illenek a jégre. Harmonikusnak kell lennie, a nézés, a mozdulatok a zenével együtt vannak megkomponálva. Minden sportolónak van saját ritmusa, lényeg, hogy a gyerekhez passzoljon és át tudja élni. Egy szezonra szoktak zenét választani. Kűrruhának is passzolnia kell, egyénre szabottan, ízlésesen. Olyan varrónőhöz járnak, akinek van tapasztalata ezzel az elasztikus anyaggal.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség támogatja a jeget a keretedzésen résztvevő gyereknek, (ehhez az előírt követelményeket kell teljesíteni). Minden hétköznap vannak edzése, a kicsiknek 1-2 óra, a nagyobbak számára akár 3 óra is. Óriási segítség ez a szövetség részéről.

Fiatal a sportág, korán kezdenek és viszonylag korán fejezik is be. 15 gyereke van a szakosztályban, 4 éves a legfiatalabb, a tanfolyamon már 2,5 -3 évesek is vannak. Magát a műkorcsolyázást 4 -5 éves korban ideális elkezdeni. 2 éves kislány volt tavaly a legfiatalabb, 3 éves kortól várják az érdeklődőket, már ebben a korban is élvezik ezt a játékos mozgásformát. Tanfolyamok a Vasas Jégcentrumban vannak, heti két alkalommal, 3-6 éves korig, továbbá a Pólus Centerben és tervben van a jégkorong szakosztállyal egy közös munka a Millenáris Jégpályán.

Utánpótlás korosztályban október elején kezdődik a szezon, április közepéig tart. A junior korosztálynak augusztus elején, tesztversenyekkel egészen október elejéig. Majd nagyobb szünet után OB és márciusban pedig a junior vb. A felnőtteknek szeptember elején kezdődik és áprilisig tart.

Vannak játékosabb versenyek is a fiatalabb korosztály számára, 5 évesen már lehet indulni. Kötöttség nélkül, kisebb pályán. A kicsiknél kedvelt szokás, hogy plüssöket dobálnak a program végén, és ezeket szeretik összegyűjteni a gyerekek.

A tapasztalatok alapján a 15-16 éves kor a legideálisabb a versenyzésre, 17 éves kortól a hormonváltozás miatt lassulhat és megváltozhat a stabilizáció, a mozgás. Nemzetközi szövetség most változtatja meg a szabályokat, és már csak 17 éves kor felett lehet olimpián szerepelni.

Az élsportot befejező versenyzők közül sokan edzőnek állnak, illetve nagyon sok jégrevű van a világon oda mennek dolgozni.

Tünde beszélt a tervekről is: gála műsorokat is szokott szervezni a tanfolyamon résztvevőknek, tematikus napokon (Halloween, Mikulás, farsang),  ahol be is lehet öltözni, és a versenyzőink adnak elő, továbbá a gyerekek és a  szülők is mehetnek a jégre. idén is szeretnének ilyet szervezni.

A szakosztályvezető nagy álma, hogy tudjanak a KSI más szakosztályaival is együttműködve közösen fejlődni. Szeretnének egy tornász edzővel együttműködni, aki tud tanítani alapszintű gimnasztikát, akrobatikus elemeket. Illetve az atlétika a másik fő irány. Kézilabda is hasznos a válla a kar munka miatt.

A műkorcsolyázás egy koordinációs komlpex, összetett sportág, sokféle képesség kell hozz: fizikai, erő- állóképesség, gyorsaság, precíz mozdulatok, technika, színészkedés, pantomim.

Gurgen Vardanján szövetségi edző illetve Orendi Mihály, a MOKSZ és a KSI elnökségi tagja segített Tündének és csapatának a KSI-vel felvenni a kapcsolatot.

Üdvözlünk Benneteket, reméljük, hogy ebben a sportágban is gyarapodnak majd a  KSI-s versenyzők, akik sok szép eredménnyel járulnak hozzá az egyesület sikereihez!

 

 

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.