Kajak-kenu

Az olimpiai ezüst nem csak egy kiugró eredmény volt

Ezt a következtetést vonta le Varga Ádám a 2022-es évből. A K-1 1000 méter tokiói második helyezettje tavaly is remek formában versenyzett. A felnőtt Európa-bajnokságon egyesben állhatott dobogóra, Szegeden pedig csodálatos teljesítménnyel zárta le utánpótlás karrierjét. Jelenleg Sevillában készül, idei célja pedig, hogy egyesben vagy párosban kvótáért küzdjön majd Duisburgban.

 

Az elsők között utazott el melegvízi edzőtáborba Varga Ádám, aki január vége óta egy nagyobb csapattal és edzőjével, Matyus Zsolttal Sevillában készül az idei szezonra. 

„Teljesen alkalmas a helyszín és az időjárás is a munkára, talán az első hetünk volt délelőttönként picit hidegebb. – kezdte a KSI SE versenyzője. – Délutánonként eddig sem fáztunk, de most már a nap első felében is többnyire jó idő van. Sok evezős van itt, illetve a motorosoktól is kapunk vizet a pályán, de ha nyugodt vízen akarunk evezni találunk egy-egy szabad részt.”

Zömében napi kétszer száll vízre – kivéve szerdánként és szombatonként, amikor csak egyszer – emellett minden második nap kondi is szerepel a programban. Mint mondta, nagyjából 30 kilométert evez naponta és élvezi az edzéseket. 

Az olimpiai ezüst nem csak egy kiugró eredmény volt

„Jó érzés evezni, egyáltalán nem érzem azt, hogy csak egy hónapja szálltunk vízre. Komolyabb versenytempókat persze még nem mentünk, de az időnkénti kicsivel gyorsabb résztávok is jól esnek.”

Olimpiai ezüstérmesünknek sűrű éve volt 2022-ben. A szezon elején két hazai maraton versenyen, a kaposvári Világjátékok válogatón, és a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságon is elindult. Nyáron a gyorsasági világbajnokságon is rajthoz állt, csakúgy, mint a multisport Eb-n Münchenben, ahol K-1 500 méteren a szezon egyik legszorosabb csatájában maradt alul Jacob Schopf ellen, és lett ezüstérmes. Utolsó U23-as évében három számban még rajthoz állt a szegedi korosztályos világbajnokságon is, ahol ötszáz és ezer egyesben is győzött, a négyessel pedig második lett.

Az olimpiai ezüst nem csak egy kiugró eredmény volt
Jacob Schopf és Varga Ádám

„Pozitív volt számomra az egész múlt év. Maratonban ifiben mindig indultam a vb-ken, most is élveztem és szerintem mindkét verseny jól sikerült. Gyorsasági szakágban is jól teljesítettem, külön öröm volt, hogy Szegeden zárhattam az utánpótlás karrierem. A két arany mellett az ezüst miatt is boldog voltam, ilyen rövid idő alatt semmit sem tudtunk volna jobban csinálni. Felnőttben próbálok az egyesre koncentrálni, és amit le tudtam vonni következtetésként az az, hogy nagyjából tudtam tartani az olimpiai formám, tehát 

Tokió nem csak egy kiugrás volt, stabilan ott tudok lenni az élmezőnyben.” 

- fogalmazott az olimpiai ezüstérmes, akit egyébként az utánpótlást díjazó Héraklész Gálán 2022. legjobb férfi sportolójának is megválasztottak.

Férfi kajakban idén nagy harc lesz azért, hogy kik harcolhatnak majd K-1 1000, K-2 500 és K-4 500 méteren a kvótákért az augusztusi duisburgi világbajnokságon. 

„Én úgy látom, hogy egyesben és párosban lehet esélyem, hogy kivívjam a helyem a csapatban. A párost több emberrel is kipróbálnám, de neveket még nem tudok mondani. Egyesben nyilván Kopasz Bálintot kell legyőzni, ez lesz a célom. Igaz az olimpia szempontjából már az is jót jelent, ha közel vagyok hozzá, de ebben az évben csak egyvalaki indulhat a világbajnokságon.”

Az olimpiai ezüst nem csak egy kiugró eredmény volt

A királyszámban tavaly csak az U23-sok között indult nemzetközi versenyen, ám akkor az olimpiai bajnok Thomas Greent is legyőzve lett világbajnok. Közben azért a felnőtt mezőnyt sem tévesztette szem elől.

„Figyeltem a többieket, és mivel kint voltam minden versenyen, így élőben is tudtam követni. Green ugye a felnőtteknél is ott volt az élmezőnyben, ezáltal nekem is egy kicsit személyesebb tapasztalatom van arról, hogy milyenek az erőviszonyok."

Az olimpiai ezüst nem csak egy kiugró eredmény volt
Az olimpiai bajnok Thomas Green (balra) kétszer is gratulálhatott Vargának Szegeden

A 23 éves kajakos hétfőn érkezik haza Sevillából, de csak néhány napig lesz itthon, ugyanis pénteken már utazik is vissza az andalúz fővárosba, ahol további három hetet fog készülni.

 

Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség - https://kajakkenusport.hu/hir/az-olimpiai-ezust-nem-csak-egy-kiugro-eredmeny-volt?fbclid=IwAR0kZHxryrLt0s15aD3Ue-1FlfD3BnciV-_pjCfwNfe-yz0vIbYmyw2n3UU 

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.