Kajak-kenu

Varga Ádám megközelítené, vagy túl is szárnyalná Kopasz Bálintot

Varga Ádám megközelítené, vagy túl is szárnyalná Kopasz Bálintot

A Tokióban ezüstérmes Varga Ádám azért dolgozik, hogy idén minél közelebb kerüljön legnagyobb hazai riválisához, a kajak egyes 1 000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálinthoz, és esetleg le is győzze őt.

 

A KSI 23 éves versenyzője, Varga Ádám lett itthon az év legjobb utánpótláskorú sportolója, de mivel január vége óta Sevillában edzőtáborozik, személyesen nem tudott ott lenni a Héraklész Gálán.

„Nagyon megtisztelő, hogy megkaptam ezt a díjat, főleg annak fényében, hogy az utóbbi években olyan kiválóságok érdemelték ki, mint például Milák Kristóf. Nagyon örülök, hogy az utolsó utánpótlás évemben én kaptam ezt az elismerést” 
– nyilatkozott az MTI-nek Varga Ádám.

A 2022-es esztendőt a kajakos úgy értékelte, hogy az utánpótlás korosztályban tökéletes volt, a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon mindhárom száma a lehető legjobban sikerült, a felnőttek között pedig meg tudta tartani a hazai második helyét 1 000 méter egyesben.

„Most azért dolgozunk, hogy minél közelebb kerüljek Bálinthoz, és esetleg le tudjam győzni. Tavaly sok tapasztalatot szereztem négyesben is, ami később lehet, hogy még jól fog jönni” 
– tette hozzá.

A kajakos viszonylag népes csapattal készül Sevillában, egészen február végéig. Ebben az időszakban a kilométerek gyűjtésén van a hangsúly, napi körülbelül 30 kilométert evez. Február végén rövid, 4-5 napos pihenő következik Magyarországon, majd újabb három hétre visszatér Sevillába.

„Jól érzem most magam, azzal együtt, hogy ilyenkor mindig van egy időszak, amikor még nem túl jó érzés kajakozni. Talán idén ezen az időszakon hamarabb túllendültem, mint az előző években. Jó formában vagyok, a téli, szárazföldi felkészülésem során is tudtam fejlődni úszásban, futásban és kondizásban is, így bizakodva vágok neki a versenyszezonnak, a válogatóknak” – fogalmazott az olimpiai ezüstérmes versenyző.

Azt mondta, hogy az idei célokról még korai beszélni, mivel nehéz megjósolni, hogy ki milyen számokban indul majd a versenyeken, ezt sok tényező befolyásolja. Magyarország számára idén az lesz a legfontosabb, hogy minél több kvótát gyűjtsön a jövő évi, párizsi olimpiára, s férfi kajakban kiemelt lesz a K-4 500 méter – hangsúlyozta.

„Nekem valószínűleg ezer egyesben és ötszáz párosban nyílik lehetőségem arra, hogy esélyem legyen kvótát szerezni. A célom tehát az, hogy valamelyik számban vízre szállhassak az indulási jogért, hosszú távon pedig, hogy ott legyek az olimpián” – nyilatkozott Varga Ádám, akinek 500 párosban jóval kevesebb tapasztalata van, mint ezer egyesben.

„Egyelőre még nem lehet tudni, kik alkotják majd a hazai mezőnyt. Arról is korai még beszélni, hogy kivel mehetek párost, sok versenyzőtársam van, akivel szívesen kipróbálnám, majd kiderül, hogy végül kivel állok rajthoz” – tette hozzá.

A fiatal kajakos tavaly ősszel már tesztelte a párizsi olimpia kajak-kenu pályáját, amely szerinte hasonlít a szegedire, de mivel az egyik oldala nyitott, jóval szelesebbek lehetnek a körülmények, mint a Maty-éren.

„Természetesen szoktam gondolni a jövő évi olimpiára, de nem úgy szállok vízre nap mint nap, hogy Párizs jár az eszemben”
 – fogalmazott.

Varga Ádám másodéves a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem fizika szakán, nappali tagozaton végzi a tanulmányait, de mint mondja, ezt össze tudja egyeztetni az élsporttal.

„Tavasszal kicsit kevesebb órát veszek fel, így talán nem fásulok bele annyira. A tantárgyak, amelyeket bevállaltam, eddig mind sikerültek. És nem is a minimum határ közelében vagyok, hanem az átlagom a négyes felé közelít, ami szerintem nagyon jó” – mondta büszkén Varga.

 

Forrás: Nemzeti Sport Online - https://m.nemzetisport.hu/kajak_kenu/kajak-varga-adam-megkozelitene-vagy-tul-is-szarnyalna-kopasz-balintot-2940991?fbclid=IwAR0wB010S_xhw-N7LzhKWIJmnPjJWHxE-PQ0izgGm6q8aWolg8cIoeWpkTk 

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.