Kajak-kenu

KSI-s ezüst- és bronzérem a multisport Eb-n

KSI-s ezüst- és bronzérem a multisport Eb-n

Varga Ádám ezüstérmet nyert K–1 500 méteren, továbbá a férfi kajak 4-es - Béke Kornéllal a hajóban - bronzérmes lett a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokság kajak-kenu versenyében.

Varga Ádám óriási adok-kapok végén maradt alul Jacob Schopf ellen K–1 1000 méteren, az utolsó húsz méteren dőlt csak el, hogy a német nyakába kerül a legfényesebb medália. Bár a KSI kajakosa a véghajrára előnyben érkezett, érezte, túlságosan elkötött az izomzata, ezért elúszott a győtelem. Ennek ellenére nem csalódott, örül az ezüstéremnek is, és büszke magára.

„Nem tudtam, mire számíthatok a mezőnytől, de magamtól sem – vallotta be Varga. – Az első támpontot az előfutam adta, ami sokkal jobban sikerült, mint reméltem. Ez az eredmény azt jelzi, hogy ötszázon is a világ élmezőnyéhez tartozom. Ettől függetlenül a fő számomnak továbbra is az ezret tartom, még akkor is, ha Kopasz Bálint mellett az Eb-ken és a vébéken nem versenyezhetek a felnőttek között. A szeptember eleji, szegedi U23-as világbajnokságon el is indulok kajak egyes ezren.”

„Legutóbb, Tokióban is hasonlóan kiélezett küzdelem zajlott közöttünk, akkor ő került ki győztesként egy tizedmásodperccel – ecsetelte a Varga elleni küzdelmet az Európa-bajnok Schopf a Nemzeti Sportnak. – Ezúttal nekem állt a zászló. Régóta ismerem Ádámot, remek srác, és nagyon jó látni, hogy mindketten egyre erősebbek és erősebbek vagyunk, és a párharcunkkal kitoljuk egymás határait.”

Forrás: Nemzeti Sport Online https://www.nemzetisport.hu/kajak_kenu/multisport-eb-kajak-kenu-varga-adam-ezustermes-k-1-500-meteren-2909139 

 

Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba és Erdélyi Tamás a harmadik helyen zárt K–4 1000 méteren a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokság kajak-kenu versenyében.

A magyar négyes szinte végig tudta tartani a lépést az élen haladó (Lucz Dóra férjével, Tom Liebscherrel soraiban rajthoz álló) német és a spanyol hajóval, csak az utolsó kétszáz méteren kezdett leszakadni. 

Mögöttünk a szerbek indítottak óriási hajrát, de nem tudták megelőzni a mienket, akik kevesebb mint egy tizedmásodperccel értek hamarabb célba, ezzel megszerezve az első magyar érmet az Európa-bajnokságon.

„Már féltávnál éreztem, hogy lesz baj, mert óriási lendülettel indultunk el – mondta az első magyar dobogós egység, az 1000 méteren bronzérmes kajak négyes sztrókja, Mizsér Márk. – Egyébként ez volt a terv... Szerencsére sikerült megvalósítani, de a vége így különösen nehéz lett. Nagyon jöttek a szerbek, én az első ülésből pedig úgy láttam, hogy meg is előztek minket. Két percig temettem is a tenyerembe az arcomat, hogy milyen kevéssel maradtunk alul, aztán megtudtam, hogy érmet nyertünk. Igazi érzelmi hullámvasút volt!”

A Lágymányosi Spari versenyzője elmondta, aláírta volna, ha valaki azt mondja neki, már első felnőtt világversenyén a dobogóra állhat, hiszen tavaly még csak ifjúsági Európa-bajnokságon indult. Hosszú távon szeretne olimpiai számban is szerephez jutni, első lépcsőfokként mindezt az U23-asok mezőnyében tenné meg, de tudja jól, 19 évesen még bőven ráér. 

„Mindössze harmadszor ültünk össze a négyessel, de mindenképpen szerettünk volna jó alaphangot adni a kajak-kenu válogatottunknak a hazai rendezésű Európa-bajnokságon – nyilatkozta Liebscherr a Nemzeti Sportnak. – Tudtuk, hogy a legnagyobb riválisaink a spanyolok és a magyarok lehetnek, ismerem is egyébként a srácokat, szoktam néha Magyarországon edzeni, ott találkoztunk már. Tapasztalt versenyzőként tudom, hogy egy ilyen versenyen hogyan lehet nyomást helyezni a fiatalokra, és ez most is működött.”

Forrás: Nemzeti Sport Online - https://www.nemzetisport.hu/kajak_kenu/multisport-eb-kajak-kenu-bronzermet-nyertunk-ferfi-k-4-1000-meteren-2909133

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.