Kajak-kenu

Újabb segítő kezek ukrán fiataloknak

Újabb segítő kezek ukrán fiataloknak

Az MVM Szegedi Vízisport Egyesület és a KSI SE is ukrán fiatalokat fogadott be az elmúlt napokban. A klubok Trebitsch András, vagyis "Brácsa" megkeresésére nyújtottak segítő kezeket. Mindkét egyesület nyolc fiatal kajakosnak és kenusnak biztosít szállást, étkeztetést és edzéslehetőséget.

Ahogy korábban írtuk a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy 15 fős ukrán kajak-kenus különítményt szállásolt el előbb a Kolonics György Vízisport Központban és Szolnokon. Az elmúlt napokban két tagszervezett is befogadott a háború elől menekülő fiatal sportolókat. Szegedre pénteken érkezett meg Odessza környékéről egy nyolc fős, 15-19 év közötti versenyzőkből álló csapat.

„A múlthét elején keresett meg minket Brácsa,  aki egyébként több másik országban is kért már segítséget. – kezdte Sík Márton, az MVM Szegedi VE szakmai vezetője. – Pénteken már meg is érkezett egy csapat a vízitelepre. Egy bőrönddel érkeztek, de biztosítunk nekik hajót és lapátot, így edzeni is tudnak. Szombaton már vízre is szálltak, egy előzetes felmérést tartottunk, így képességeiknek megfelelően tudjuk beosztani őket a saját csoportjainkba.” 

 

A következő hetekben így három lány és négy fiú kajakos, valamint egy anyuka kap menedéket az egyesület által. Igyekeznek minden segítséget megadni, mostanra egyedül az étkeztetés okoz csak némi nehézséget.

„Próbálunk majd valamilyen összefogást indítani közösségi felületeinken, hogy az étkeztetést megoldjuk. Sajnos angolul nem igazán beszélnek, de sikerült találnunk egy orosz tolmácsot, aki mindenben a rendelkezésünkre áll, sőt már egy városnézésre is elvitte őket, ami az adott helyzetben biztos jót tett nekik. Ami számomra meglepő, hogy 

Ukrajnában online formában továbbra is megy az oktatás,  így internetet is biztosítottunk, hogy délelőtt részt tudjanak venni az órákon.” – tette hozzá Sík Márton.

A KSI is segít, a Népszigetre ugyancsak nyolc ukrán sportolót fogadtak be. A kajak-kenu szakosztály csoportjai heti váltásban figyelnek arra, hogy a hazájukat elhagyni kényszerülő fiatalok ne szenvedjenek hiányt.

„Mi is próbáljuk saját csoportjainkba beépíteni őket, mert a képességeik és az életkoruk is eltérő. – mondta Agócs Mihály, a KSI utánpótlás edzője. – Szombaton már evezni is tudtak. Brácsa segít a tolmácsolásban, illetve hétköznap az ebédet és a vacsorát is ő intézi, a reggelit és a hétvégéket pedig mi. Ezeket a gyerekeket az ukrán nyugati határon gyűjtötték össze, igazából egymást sem nagyon ismerik, maximum a versenyekről. Egy táskával jöttek, két kenus lánynak volt még lapátja, de természetesen eszközöket biztosítunk nekik, hogy folytathassák a felkészülésüket.”

Az összefogás itt is érezhető, a szakosztály mellett a szülők is igyekeznek minden tőlük telhető segítséget megadni. 

„Volt, aki egy kárpátaljai kapcsolatát ajánlotta fel, aki segít a tolmácsolásban, ha elakadunk, de akadt aki süteményt is sütött. Ruhákat próbálunk beszerezni nekik, de étkészletet és gyümölcsöt is kaptak már,  a hűtőjüket teljesen feltöltöttük,  és próbáljuk az online oktatás feltételeit is megteremteni.” – tette hozzá Agócs Mihály.

 

Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség https://kajakkenusport.hu/hir/ujabb-segito-kezek-ukran-fiataloknak?fbclid=IwAR0sUF1PF1yfKXRcBNGWvvMCLRqWRam5xW_VaU-7baq4nRSY64IZbvBJ7WU

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.