Központ

Héraklész-gála: díjazták a jövő bajnokait, köztük számos KSI sportolóit is

Héraklész-gála: díjazták a jövő bajnokait, köztük számos KSI sportolóit is

Az idei Héraklész-gálán hét kategóriában százharminc díjat osztott ki a legjobb eredményeket elért fiatal utánpótlás sportolóknak és edzőiknek a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága.

Az legjobb férfi sportoló a kajakos Varga Ádám lett, aki külföldi edzőtáborban készül jelenleg, gy videóüzeneten keresztül mondott köszönetet a díjért. A legjobb női csapat győztes világbajnok U16-os női vízilabda-válogatott tagja Lendvai Natasa, a férfi világbajnok U18-as férfi vízilabda-válogatott pedig Nagy Ákossal, Szalai Péterrel, Szépfalvi Gergellyel, Bede Marcellel a soraiban vehette át az elismerést. Egyéni sportág csapatversenyében megosztottan kapott  díjat a Kiskó Rékával felálló kajak négyes. 

Több mint húsz évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, amely azóta is a magyar sport jövőjét hivatott szolgálni: a legjobb hazai utánpótlás-sportolókat felkaroló és támogató Héraklész Programot 2001-ben hozták létre, és mivel az elmúlt években az év végi gála a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az évfordulót is idén ünnepelték meg.

„A mostani díjazottak közül sokan még meg sem születtek akkor, mikor ez a program elindult, amely akkor azt jelentette, hogy az utánpótlás-nevelés kiemelt figyelmet kapott hazánkban. A szervezett sportszakmai munka eleinte tizenhárom támogatott sportágat foglalt magában, amely a tavalyi évre huszonkettőre emelkedett, és jelenleg ezerhétszáz korosztályos válogatott sportoló felkészítését és versenyeztetését biztosítja”   – kezdte megnyitó beszédét Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Puskás Aréna VIP-termében tartott gálán, hozzátéve, hogy nemcsak a program logója, de maga a díj is megújult, valamint arra sem volt még példa, hogy az eseményt élőben közvetítették volna.

Schmidt Ádám (Fotó: Koncz Márton)

Úgy véli, a program két évtizedes sikerét bizonyítja, hogy idén már csak világbajnoki és Európa-bajnoki érmekkel lehetett bekerülni a legjobbak legjobbjai közé, akiket hét kategóriában díjaztak, és akiknek olyan egykori és jelenlegi klasszis sportolók adták át a díjat, mint Bodonyi Dóra (kajak-kenu), Risztov Éva (úszás), Darnyi Tamás (úszás), Märcz Tamás (vízilabda), Manhercz Krisztián (vízilabda), Baji Balázs (atlétika) és Madarász Viktória (vízilabda).

„Rengeteg munka a csúcsra jutni, de hiszem, hogy a jövő bajnokait üdvözölhetem közöttetek, és büszke vagyok, hogy ilyen sok tehetséges sportolónk van” – tette hozzá Schmidt. A honvédelmi minisztérium sportért felelős államtitkársága idén százharminc fiatal sportolót ismert el, akik olyan olimpiai bajnok elődök nyomdokaiba léphettek, mint Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Kopasz Bálint vagy éppen Milák Kristóf.

Deutsch Tamás, aki a program indulásakor sportminiszter volt, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnökeként beszédében kiemelte, a 2012-es, a 2016-os és a 2021-es olimpia, valamint az ugyanebben az időszakban rendezett téli olimpiák magyar érmesei, pontszerzői, vagy éppen kijutói már a Héraklész Programból nőttek ki, ami mutatja, hogy a kezdeményezés valódi életpályát kínál a legtehetségesebb fiatal sportolóknak.

A 2023-AS HÉRAKLÉSZ-GÁLA DÍJAZOTTAI
Legjobb férfi sportoló: Varga Ádám (KSI), kajak egyesben 500 és 1000 méteren U23-as világbajnok
Legjobb női sportoló: Pádár Nikolett (Szegedi Úszó Egylet), 100 és 200 m gyorson ifjúsági világ- és Európa-bajnok
Legjobb férfi csapat (klasszikus): világbajnok U18-as férfi vízilabda-válogatott
Legjobb női csapat (klasszikus): világbajnok U16-os női vízilabda-válogatott
Legjobb férfi csapat (egyéni): 500 méteren ifjúsági világbajnok és Eb-ezüstérmes kajaknégyes (Hidvégi Hunor Tamás, Hidvégi Zalán Imre, Keller Gergő Zoltán, Ozsgyáni Bence Alex)
Legjobb női csapat (egyéni, megosztott):
 500 méteren ifjúsági világ- és Európa-bajnok női kajak négyes (Kiskó Réka, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka és Szegedi Angelina Judit), 500 méteren ifjúsági világ-és Európa-bajnok kenupáros (Kiss Ágnes Anna, Molnár Csepke), világ- és Európa-bajnok öttusacsapat (Bauer Blanka, Erdős Rita, Eszes Noémi), 4×100 és 4×200 gyorson ifjúsági világbajnok gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett)
Legjobb mix csapat (egyéni, megosztott): 500 méteren ifjúsági világbajnok kajakpáros (Tölgyesi Flóra, Kollek Bálint), 4×100 m ifjúsági világbajnok mix úszó gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Bóna Benedek, Magda Boldizsár, Mészáros Dániel)

 

Gratulálunk a sportolóknak és edzőiknek, és hasonlóan szép eredményeket kívánunk idénre is!

Forrás: Nemzeti Sport Online - https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/heraklesz-gala-a-puskas-arenaban-dijaztak-a-jovo-bajnokait-2939673 

KSI logó

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

KSI logo
Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.